+31 (0)6 21455745 info@mariobrehm.nl

Schimmel in ventilatiekanalen kan grote problemen veroorzaken

GEUREN

Een ongebruikelijke of muffe geur is vaak het eerste teken van schimmel in luchtkanalen of in ventilatieopeningen. In veel gevallen ruik je het voordat je het kunt zien. Als u een muffe of beschimmelde geur opmerkt die verdwijnt wanneer u uw airconditioning of verwarming niet gebruikt (als ze kanalen delen), kan dat de oorzaak van schimmel in uw HVAC-systeem verkleinen. Schimmel en meeldauw in ventilatieopeningen en kanalen kunnen nat, verrot of muf ruiken. Als u een terugkerend probleem opmerkt, vooral in gebieden met slechte ventilatie of veel vocht, laat het dan meteen controleren.

ZICHTBARE SCHIMMEL

Zoek naar de eerste tekenen van schimmel rond AC-ventilatieopeningen, in de kanalen en in de lekbakken. Condensorspiralen trekken vocht uit de lucht en in lekbakken en als deze verstopt raken, creëren ze de perfecte omgeving om schimmel te laten groeien. Houd er rekening mee dat schimmel zich verspreidt door sporen, dit zijn kleine deeltjes die met het blote oog onzichtbaar zijn. Dat betekent dat u niet meteen de werkelijke plekken met schimmelgroei zult zien. Tegen de tijd dat u een merkbare hoeveelheid schimmel ziet, kan de besmetting behoorlijk ernstig zijn. Op dat moment heb je professionele hulp nodig om van de mal af te komen en ervoor te zorgen dat deze niet terugkomt.

SYMPTOMEN

Als mensen of huisdieren in uw huis symptomen beginnen te vertonen wanneer de AC is ingeschakeld, kan schimmel in luchtkanalen de oorzaak zijn. Als er voldoende schimmel in of rond de ventilatieopeningen is, kan deze zich in de lucht verspreiden en allergie-achtige symptomen veroorzaken zoals hoofdpijn, misselijkheid, geïrriteerde neus en keel en jeukende ogen.

Wat veroorzaakt schimmelgroei in luchtkanalen?

Schimmel groeit in leidingwerk als er twee dingen aanwezig zijn: vocht en warme temperaturen. Een warme, vochtige omgeving heeft de ideale omstandigheden om schimmel te vormen. Een vochtig klimaat samen met slechte ventilatie of iets dat vocht in uw muren opsluit en condensatie veroorzaakt, kan leiden tot schimmel in luchtkanalen.

Hier zijn enkele van de HVAC-problemen die kunnen bijdragen aan deze omstandigheden en uiteindelijk schimmelgroei kunnen veroorzaken:

  • ALS UW AC-UNIT OVERSIZED IS VOOR de ruimte die u heeft, is een van de problemen die schimmel kan veroorzaken in luchtkanalen. Grotere units kunnen kleine ruimtes te snel koelen en uitschakelen voordat ze de lucht ontvochtigen, wat leidt tot overmatig vocht. Dit vocht kan zich ophopen in uw kamers en leidingen. Als je schimmel ziet kort na een nieuwe installatie, controleer dan of je de juiste maat apparatuur hebt voor de ruimte die je hebt.
  • UW AC OP EEN ZEER LAGE TEMPERATUUR INSTELLEN, kan soms leiden tot schimmelvorming rond de ventilatieopeningen. Wanneer de koele lucht uit de ventilatieopeningen de warme lucht in de kamer ontmoet, kan het temperatuurverschil ervoor zorgen dat vocht in de lucht condenseert op oppervlakken in en rond de ventilatieopeningen. Als dat vocht zich opstapelt en nooit de kans krijgt om uit te drogen, kan dit leiden tot schimmelgroei. Dit wordt het temperatuurverschil genoemd en het duurt meestal ongeveer 20 graden verschil om vocht te vormen. Als je het een tijdje niet opmerkt, kan het vocht in je luchtkanalen terechtkomen.
  • Als uw KANALEN echter LEKKEN HEBBEN die warme lucht binnenlaten, kan dit temperatuurverschil hetzelfde soort probleem veroorzaken. Het verschil tussen de koude lucht in de kanalen en warme lucht in de muren kan ervoor zorgen dat vocht op de kanalen condenseert, waardoor de schimmel een perfecte omgeving krijgt om te groeien. In dit geval heeft u uitgebreide kanaalreiniging nodig met schimmelsanering en wilt u ervoor zorgen dat de lekken in de kanalen worden afgedicht om te voorkomen dat het probleem terugkeert.

Waarom u een professional nodig heeft om schimmel uit uw systeem te verwijderen

Een professional inhuren om schoon te maken lijkt misschien een onnodige uitgave, maar technici kunnen voor schimmel zorgen en voorkomen dat het effectiever en veiliger terugkomt dan u zelf kunt doen.

Allereerst zal het schrobben met gewone reinigers het niet wegnemen. Regelmatige schoonmaakproducten laten genoeg schimmel achter om gemakkelijk terug te groeien. Professionals hebben de juiste apparatuur om zichzelf en uw huis of bedrijf te beschermen tegen niet alleen de schimmel, maar ook tegen de chemicaliën die ze gebruiken om het schoon te maken.

U KAN OOK UW HVAC-SYSTEEM PER ONGELUK BESCHADIGEN ALS U PROBEERT DE SCHUIMMIDDELEN ZELF TE REINIGEN.
Professionals weten waar ze op moeten letten en hoe ze uw AC met zorg moeten behandelen. Professionele luchtkanaalreinigers hebben HVAC-training, zodat ze bekend zijn met uw systeem en weten hoe ze het moeten reinigen zonder het te beschadigen. Ze gebruiken ook de juiste schimmelgroeiremmende producten om te voorkomen dat het terugkomt en ze weten hoe ze gereedschappen op de juiste manier moeten weggooien om besmetting van andere gebieden te voorkomen.