+31 (0)6 21455745 info@mariobrehm.nl

Het brandgevaar van bakdamp-afzuiging in horecakeukens

De bakdampafzuiging die in grote keukens wordt gebruikt, verhoogt het risico op brand.

Wanneer bijvoorbeeld de vlam in de pan slaat, kan vuur in het afzuigkanaal worden gezogen. Een brand kan zich snel uitbreiden naar de rest van het gebouw. Zeker als er rondom de afvoerkanalen brandbare materialen zijn verwerkt. Is het afvoerkanaal bovendien vervuild door vetaanslag? Dan ontstaat al snel een onbeheersbare brand. Wat kunt u doen om dat te voorkomen?

Regelmatig schoonmaken

U kunt met een aantal maatregelen de kans op schade door brand beperken. De belangrijkste is periodieke reiniging van de bakdampkap en het afvoerkanaal. Want als er brand in de keuken ontstaat, kan vetaanslag in het afvoerkanaal bijdragen aan verspreiding van de brand. Schoonmaken is in ieder geval nodig als de vetaanslag dikker is dan 0,5 millimeter. Hoe vaak u moet laten schoonmaken, is onder meer afhankelijk van de grootte van de installatie, hoe intensief u die gebruikt en de aard van uw bedrijf.

Gespecialiseerd schoonmaakbedrijf

U kunt de afvoerkanalen niet zelf schoonmaken. Dat moet u laten doen door een gespecialiseerd bedrijf. Het vergt namelijk professionele kennis en er is ook speciale apparatuur voor nodig. Om te beoordelen wat er precies moet gebeuren, is vooraf een inspectie nodig. Dat gebeurt door met daarvoor ontworpen apparatuur in de afvoerkanalen te kijken, zoals onze inspectierobot. Of door met het blote oog door de inspectieluiken het afvoerkanaal te controleren.

Wat kunt u nog meer doen?

U kunt nog meer maatregelen nemen. Zoals:

  • Plaats een installatie die vet afbreekt.
  • Weet u niet precies hoe het afvoerkanaal loopt en is het daardoor niet goed schoon te maken? Vervang het afvoerkanaal dan.
  • Heeft u een aluminium dampkap? Vervang die dan door een kap van roestvast staal.
  • Plaats brandkleppen in het kanaal. Een brandklep is een stalen plaat die sluit als de temperatuur te hoog oploopt. Brand kan daardoor niet verder het kanaal in trekken.
  • Breng een blusinstallatie aan in de dampkap.

Wat moet u doen bij brand in de keuken?

Slaat de vlam in de pan? Volg dan deze stappen:

  • Draai onmiddellijk de schakelaar van het fornuis uit om verdere verhitting te voorkomen.
  • Schakel de afzuiginstallatie uit.
  • Schuif een passende of grotere deksel van u af gericht over de pan. De vlam krijgt dan geen zuurstof meer en zal uitgaan. Laat de deksel op de pan liggen en laat de pan afkoelen.
  • Is er geen deksel bij de hand? Gebruik dan een blusdeken, een (liefst natte) handdoek of een andere stevige doek.
  • Lukt het u niet om het vuur te blussen? Bel dan meteen 112.